Fibrele si sanatatea

 

Beneficiile consumului de fibre

Fibrele sunt cunoscute pentru efectele de reglare la nivel intestinal, insa beneficiile lor pentru sanatate nu se opresc aici. Consumul de fibre are un rol important in reducerea riscului de infarct si diabet, previne afectiunile la nivelului colonului, ajuta la scaderea in greutatea si imbunatateste vizibil calitatea pielii. Afla in continuare cum actioneaza mai exact! 

  • fibrele previn bolile de inima

Numeroase studii au demonstrat faptul ca oamenii care au avut o dieta bogata in fibre si-au redus considerabil riscul de a dezvolta o boala de inima sau de a face un atac de cord, comparativ cu cei care nu consuma fibre. Explicatia ar fi ca fibrele imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc riscul de sindrom metabolic si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. 

  • fibrele ajuta digestia

Constipatia a devenit o afectiune medicala extrem de raspandita, iar studiile arata ca aceasta problema apare mai des in cazul femeilor. Lipsa fibrelor din alimentatie poate fi o cauza, de aceea ele trebuie introduse in dieta. Fibrele ajuta ca materiile fecale sa ramana moi si sa se poata deplasa mai usor prin colon. Consumul de multe fibre poate reduce, de asemenea, riscul de diverticulita (inflamatie a intestinului), calculi biliari, pietre la rinichi, hemoroizi si ajuta la ameliorarea sindromului intestinului iritabil. Unele studii au relevat si faptul ca fibrele ar ajuta si la reducerea riscului de a dobandi o tulburare de reflux gastroesofagian sau ulcer. 

  • fibrele si diabetul

O alimentatie bogata in fibre, in special in fibre insoluile din cereale, poate reduce riscul de diabet zaharat. Insa, si in cazul persoanelor cu diabet zaharat, fibrele pot fi benefice, pentru ca incetinesc absorbtia de zahar si, astfel, imbunatatesc nivelul de zahar din sange. 

  • fibrele sustin slabitul sanatos

Pe langa faptul ca favorizeaza digestia si previne constipatia, care au efecte evidente si la scaderea in greutate, fibrele ajuta si mai mult la remodelarea corporala. Datorita faptului ca se umfla atunci cand ajung in stomac si in intestine, fibrele ofera senzatia de satietate mult mai rapid si reducand cantitatea de alimente, evident reduci si greutatea corporala. Avand un aport caloric redus, fibrele nu influenteaza cresterea in greutate, si, prin reglarea nivelului de zahar din sange, ajuta la mentinerea arderii grasimilor la nivel optim. In plus, fibrele pot conduce mai rapid grasimile prin sistemul digestiv, astfel incat sa fie absorbite mai putin. 

  • fibrele ajuta pielea

Pe langa faptul ca o dieta bogata in fibre are numeroase beneficii asupra sanatatii, ea nu actioneaza doar la interior. Cu un rol important detoxifiant, fibrele, in special psyllium (un tip de seminte de plante), imbunatatesc vizibil sanatatea si calitatea pielii. 

Cum sa introduci fibrele in dieta:
Specialistii recomanda un cosum de fibre de 21-38 de grame pe zi, insa aportul exact este stabilit in functie de varsta si sex. Fibrele sunt intalnite, in general, in alimentele integrale de origine vegetala sau suplimentele naturale. 

Tu consumi fibre zilnic?

 

back to top